Search

Consulting engineers firm JMS moves into new head office at Brightwell Barns near Ipswich

PUBLISHED: 11:52 26 September 2017 | UPDATED: 11:52 26 September 2017

Some of the team of JMS at their headquarters at Brightwell Barns.

Some of the team of JMS at their headquarters at Brightwell Barns.

Archant

A firm of consulting engineers which has grown from two people working from home into a team of more than 40 has marked its 20th anniversary with a move to larger premises.

The new JMS office at Brightwell Barns.The new JMS office at Brightwell Barns.

Daniel Staines, who studied A-Level engineering at Woodbridge School, launched his first civil and structural engineering office with his wife, Anna-Maria Staines, in 1997, using a fax machine on their landing.

Today, JMS is based a newly-built head office at Brightwell Barns, near Woodbridge, with other members of the team located at networked offices in London, the Midlands, the North West and Greece, with projects being managed by teams local to the development for hands-on interaction.

Daniel Staines said: “We are just a few miles from Ipswich and the heart of commercial growth and infrastructural development in East Anglia. The new offices allow for the high level recruitment needed to fulfil our own growth plans for the region and across the country.”

He added: “As well as many developments in Ipswich itself, we are heavily involved in the civil and structural engineering support of Port One, St James Park, the 750,000 sq ft warehousing development just outside Ipswich.

Inside the new JMS office at Brightwell Barns.Inside the new JMS office at Brightwell Barns.

“This is intended to support freight transport across the ‘Golden Triangle’ to the Midlands and north. And we are positioned centrally and regionally to follow the building projects such growth will naturally feed.”

The office at Brightwell Barns, the design of which involved JMS, include some of the latest “green” initiatives. Part of the drainage systems includes a rainwater harvesting system, where natural rain water and used “grey” water are collected and filtered in a landscaped pond and garden for reuse.

Office lighting combines the maximum use of natural light through window materials and positioning, together with energy efficient internal lighting triggered by infra red motion detectors.

As well as positioning the windows to maximise natural light, they are double glazed and filled with argon gas which carries less energy between the two panes, so controlling the heat in and wasted heat out. Being frame built, the walls can also take more insulation, making winter and summer extremes more efficiently manageable.

A JMS engineer on-site.A JMS engineer on-site.


If you value what this story gives you, please consider supporting the Ipswich Star. Click the link in the orange box below for details.

Search hundreds of local jobs at Jobs24

Become a supporter

This newspaper has been a central part of community life for many years, through good times and bad, serving as your advocate and trusted source of local information. Our industry is facing testing times, which is why I’m asking for your support. Every single contribution will help us continue to produce award-winning local journalism that makes a measurable difference to our community.

Thank you.

Most Read

Most Read

Latest from the Ipswich Star